Csokis piskótakarikához: - 8 db tojás
- 0,16 kg cukor
- 0,32 kg liszt
- 0,05 kg felolvasztott csokoládé
- 0,5 dkg sütőpor
Krémhez: - 6,5 dl tejszín
- 0,02 kg habfixáló
- 0,05 kg porcukor
- 0,5 dkg fahéj
- 0,35 kg valódi csokoládé
- fél szerecsendió (ízlés szerint)
Elkészítése: A piskótakarikához a tojásokat kettéválasztjuk. A tojás sárgáját egy kevés cukorral habosra keverjük, míg a cukor maradék részével a tojásfehérjét kemény habbá verjük. A csokoládét felolvasztjuk és belecsorgatjuk a kihabosított tojássárgába, majd hozzáadjuk a fehérjéből vert habot. Miután óvatosan összekevertük, finoman belekeverjük a lisztet és a sütőport. Tortaformában 180 C°-os sütőben kb. 30 percig sütjük. A krém elkészítéséhez a tejszínt a porcukorral és a habfixálóval felverjük, 1/4-ét félretesszük a díszítéshez, míg a maradékba belekeverünk 15 dkg csokoládét, a fahéjat és a szerecsendiót. A kihült piskótát négybe vágjuk, a csokis tejszínnel megtöltjük és a maradék 20 dkg csokoládéval áthúzzuk, a tejszínnel díszítjük. |
- 6 db tojás
- 0,12 kg kristálycukor
- 0,24 kg liszt
- 1 cs. vaníliás pudingpor
- 0,5 l tej
- 1 l tejszín
- 0,06 kg porcukor
- mazsola
- narancshéj
- rum
Elkészítése: A tojásból, lisztből és cukorból hagyományos módon tortaformában piskóta karikát készítünk. A pudingporból, a cukorból és a tejből pudingot főzünk, majd lehűtjük. A tejszínt kemény habbá verjük, beletesszük a porcukrot és 3/4 részét belekeverjük a kikevert pudingba. A piskótát három részre vágjuk és betöltjük a krémmel. Rétegenként megszórjuk rumba áztatott mazsolával és narancshéjjal. A torta tetejére és oldalára rákenjük a maradék 1/4 rész tejszínt. Gyümölccsel díszítjük. |
- 4 db tojás
- 0,08 kg kristálycukor
- 0,16 kg liszt
- 0,8 l tejszín
- 0,02 kakaó
- 0,06 kg porcukor
- 2 db narancs
- 1 csomag habfixáló
Mázhoz: - 0,05 dkg cukor
- 0,1 kg teavaj
Elkészítése: A tojásból, cukorból és lisztből hagyományos módon tortaformában piskótakarikát készítünk. A kisült piskótát két felé vágjuk, egy vastagabb és egy vékonyabb részre. A tejszínt kemény habbá verjük, beletesszük a cukrot és a habfixálót és azt is két részre osztjuk. Az egyik részbe a kakaót keverjük a másikba pedig a narancsok kifacsart levét. A vastag piskótát visszatesszük a tortaformába, rákenjük a csokis krémet, majd a vékony lapot rakjuk rá és erre pedig a narancsos krémet kenjük. A tortát hűtőben lehűtjük, míg elkészítjük a mázat.
Máz elkészítése: 0,05 kg cukrot világosbarnára pirítjuk, beletesszük a teavajat és langyosan a hideg torta tetejére kenjük, majd ismét lehűtjük. Kivesszük a formából és az oldalát tejszínnel körbekenjük és díszítjük. |
- 0,12 kg csokoládé bevonó
- 0,12 kg puha vaj
- 0,04 kg porcukor
- 6 db tojás
- 0,16 kg kristálycukor
- 0,12 kg liszt
- 0,3 kg csokoládébevonó
- 0,3 kg sárgabaracklekvár
Elkészítése: A sacher tésztához megolvasztjuk a csokoládét, puha vajjal és a porcukorral habosra keverjük. Egymás után hozzáadjuk a tojássárgákat. A tojásfehérjét a cukorral habbá verjük, a két masszát összeadjuk, majd beleszitáljuk a lisztet. Sütőpapírral kibélelt tortaformában kisütjük a masszát. A tortát kettévágjuk és megtöltjük az átpaszírozott baracklekvárral. A maradék lekvárt felmelegítjük és megkenjük vele a torta tetejét és oldalát, majd bevonjuk csoki-mázzal. |
- 25 dkg margarin
- 25 dkg porcukor
- 6 db tojás
- 1/2 tasak sütőpor
- 30 dkg liszt
- 1 tasak vaníliás cukor
- 2 evőkanál kakaópor
- 1/2 üveg magozott meggy
A krémhez: - 4 dl tej
- 2 csomag vanília ízű pudingpor
- 25 dkg margarin
- 15 dkg porcukor
A csokoládémázhoz: - 10 dkg tortabevonó
- 5 dkg vaj
Elkészítése: A puha margarint a porcukorral habosra keverjük. Egyenként belekeverjük a tojás sárgákat, majd a sütőporos lisztet, végül a tojás fehérje keményre vert habját. A masszát kettéosztjuk. Egyik felébe tesszük a vaníliát és kivajazott, lisztezett közepes méretű tepsibe öntjük. Erre kerül a tészta másik fele, amiben elkeverjük a kakaót. Gazdagon megszórjuk meggyel. 200 fokon megsütjük, majd óvatosan rácsra borítjuk és hagyjuk kicsit hűlni, végül visszafordítjuk. Közben a tejben elkeverjük a pudingot, és sűrűre főzzük. Ha kihűlt hozzáadjuk a porcukorral habosra kavart margarint, és a tészta tetejére simítjuk. Ezután csokoládémázat öntünk a krém tetejére, és szépen elsimítjuk. Nagyon egyszerű de mégis mutatós sütemény. |
- 10 dkg méz
- 20 dkg kristálycukor
- 11 dkg margarin
- 0,5 l víz
- egy csipet fahéj
- 56 dkg liszt
- 2 db tojás
- 2 dkg szódabikarbóna
A krémhez: - 15 dkg pudingpor és a hozzá való tej
- 25 dkg margarin
- 25 dkg porcukor
- 1 tábla csokoládé
Elkészítése: A mézet, a kristálycukrot, a margarint és a kevés vizet feltesszük melegedni. Ha a margarin elolvadt levesszük a tűzről. Ízlés szerint teszünk bele fahéjat. Hozzátesszük a lisztet, és a tojást, majd összegyúrjuk. Háromfelé osztjuk, és vékony lapot nyújtunk belőle. 200-230 fokon barnára sütjük. A margarint a porcukorral habosra keverjük. A tejből pudingporral pudingot főzünk. Ha kihűlt a habos margarinos cukorral összekeverjük. Ezt a krémet betöltjük a mézes lapok közé. Csokoládéval húzzuk a tetejét. Jó étvágyat! |
- 3 db tojás
- 8 dkg cukor
- 9 dkg liszt
- 0.5 dl víz
A krémhez: - 20 dkg margarin
- 20 dkg porcukor
- 10 dkg túró
- 15 dkg gyümölcs
- 2 dl zselé
A zseléhez: - 2 dl víz
- cukor
- vaníliás cukor
- citromlé
- gyümölcslé
Elkészítése: Piskóta: A tojásokat külön választjuk. A sárgáját a vízzel ( 0,5dl ) és a liszt egy részével elkeverjük. A fehérjét habbá verjük, majd hozzá tesszük a cukrot. Hozzákeverjük a sárgájás masszát, karikába kenjük és 180-200C-on sütjük, körülbelül 30-40 percig. Krém: A margarint a porcukorral habosra keverjük. Ha lágyabbra szeretnénk, ízlés szerint fél vagy egy csomag hideg pudingot készíthetünk hozzá és ezt is belekeverjük. Végül hozzákeverjük a túrót. Ízlés szerint vaníliás cukrot, citromhéjat tehetünk bele. Zselé: Készíthetjük porból, vagy akár mi is megfőzhetünk. Két deci vizet, cukrot, vaníliás cukrot, citromlevet, felforralunk. Akár egy kevés gyümölcslevet is tehetünk bele. Egy zacskó zselatint (2.5 dkg) pici hideg vízzel elkeverjük, majd a forrásban lévő vízhez keverjük. Kis lángon főzzük, és ha már nem habzik akkor elkészült. Végül kihűtjük. A karikát kettévágjuk, úgy hogy a felső vékonyabb legyen. A tésztát visszahelyezzük a sütőformába hogy a végén a zselé ne folyjon le. A krém nagyobbik részét az alsóba töltjük. Ráhelyezzük a vékonyabb lapot, majd a maradék krémet a tetején elsimítjuk. Ízlés szerinti gyümölccsel kirakjuk és a már jól kihűlt, de még nem kocsonyás zselét ecsettel eloszlatjuk a tetején. A szélét esetleg szeletelt mandulával díszíthetjük. |
- 6 db tojás
- 16 dkg cukor
- 18 dkg liszt
- 1 dl víz
A krémhez: - 5 dl tejszín
- 25 dkg gesztenye
- 1 dl rum
- porcukor
- 1 dkg habfixáló ( 1 csomag)
A díszítéshez: Elkészítése: Piskóta: A tojásokat külön választjuk. A sárgáját a vízzel és a liszt egy részével elkeverjük. A fehérjét habbá verjük, majd hozzá tesszük a cukrot. Hozzákeverjük a sárgájás masszát, karikába kenjük és 180-200C-on sütjük, körülbelül 30-40 percig. Krém: A tejszínt felverjük. A gesztenyébe rumot és porcukrot keverünk ízlés szerint, és apránként hozzáadjuk a felvert tejszínhabot. Simára keverjük, és a háromba szeletelt karikába töltjük. Hűtőben pár órát hűtjük. Majd a tejszín másik felét is habbá verjük, és nyomó zsákba öntjük. Tetejét, oldalát díszítjük. Reszelhetünk a tetejére gesztenyét vagy csokoládét, esetleg gesztenye golyókat is gyúrhatunk a szeletekre. |
Sajtos - tejfölös pogácsa |
- 1 kg liszt
- 0,15 kg élesztő
- 0,08 kg só
- 0,25 l tejföl
- 0,5 kg vaj, vagy margarin
Elkészítése: Az élesztőt egy kevés langyos vízben elkeverjük, hozzá keverjük a lisztet, a sót, a margarint és összegyúrjuk a tejföllel. A kész tésztát szimplán összehajtjuk, majd 30 percig hűvös helyen pihentetjük. 2-3 cm vastagságúra kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A tetejét megkenjük tojással és megszórjuk reszelt sajttal. Lemezen 15 percig kelesztjük, majd 220 C fokos sütőben készre sütjük. |
|